Družina

“Naše družinsko ime se pojavlja že vsaj 500 let. Po domače se že 300 let imenujemo Kušter in tako se imenujejo tudi naša vina. ”.

Vinko Šerbinek se je vinarske obrti naučil od deda Vinka. Njegov oče. Tudi Vinko, se je ukvarjal pretežno s sadjem. Po vojni jim je ostala le tretjina hektarja vinograda in šele leta 1989 sta Vinko ml. In žena Sonja začela prvo obnovo. Zgodba vin Kušter iz Svenčine tako postane znamka naših vin. Družinska tradicija, znanje, izostren okus in osveščena filozofija vinskein sadjarske kulture vas vabijo k pokušini naših izdelkov. V zadnjih letih se je Vinku v kleti pridružil tudi sin Žiga, ki je v jeseni 2019 premierno prevzel kletarske vajeti.

Filozofija

Iz zemlje, znanja, predanosti in iz potu njhovih obrazov je pognala trta. Obrodila je zlato. Vino.
Ni pijača, ampak poseben užitek, ki ga srebamo kot posebno razkošje.

Sadjarstvo

Z obiranjem jabolk pričnemo sredi Julija. Kot prvo obiramo sorto Jerseymac, kiselkasto in sočno rano sorto, med boljšimi v svoji kategoriji. Nadaljujemo s sorto Gala. Rdeča lepotica slajšega okusa. Sočna in čvrsta. Prva, ki jo lahko skladiščimo dalj časa, po navadi je na voljo do konca leta. Sledi klasika. Zlati Delišes. Za vse ljubitelje aromatičnih in sočnih, manj kislih jabolk. Super za peciva, čežane. Po Zlatem nekaj novega pri nas. Topaz. Gotovo so že vsi slišali zanj. Res je dober. Malo spominja na stare sorte. Tako po aromi, kot po izgledu.

Vina

Naše vinorodne lege mejijo na Avstrijo, kjer je odnos do vina drugačen, tako da se tudi naša vina razlikujejo od povprečja štajerskih vin. V vinogradu in stari vinski kleti, v kateri vsako leto dozori obilo vina, si kot vinogradniki in vinoljubi prizadevamo pridelati zrela in bogata, a hkrati sveža , sadna in sortna suha ter polsuha vina.

Pričevanja

KUŠTER KONTAKT

Vino Kušter, Vinko Šerbinek
Plač 9 (Svečina),
2201 Zgornja Kungota
ID za DDV: SI26306999
Telefon
Mama: +386 (0)31 262 480
Ata:+386 (0)31 565 146
Sin: +386 (0)41 866 259
e-pošta: info@vino-kuster.com
www.vino-kuster.com

EIP Projekt: Uvedba novih mehanskih in avtonomnih avtomatiziranih tehnologij za trajnostno pridelavo grozdja v vinogradu