Vina

Naše vinorodne lege mejijo na Avstrijo, kjer je odnos do vina drugačen, tako da se tudi naša vina razlikujejo od povprečja štajerskih vin. V vinogradu in stari vinski kleti, v kateri vsako leto dozori obilo vina, si kot vinogradniki in vinoljubi prizadevamo pridelati zrela in bogata, a hkrati sveža , sadna in sortna suha ter polsuha vina.

Vinogradniške Lege
Domači Kogl

Najnižje ležeča, izrazito južna lega globokih tal. Tukaj uspeva Sivi pinot. Zaradi specifike tal daje lega polna in ekstraktna vina. Ta vinograd zaradi težkega terena še vedno v celoti obdelujemo ročno.

Pesjak

Že v starih slovenskih zapisih omenjena kot odlična vinogradniška lega. Na vrhu pobočja rahlo vetrovne in suhe jugozahodne lege na peščeni ilovici nudi odlične pogoje tudi za zahtevne in občutljive vinske sorte. Tukaj pridelamo prepoznavni sauvignon, muškat otonel, rizvanec ter rdeče zvrsti zweigelta in modre frankinje. Lastnim vinogradom so se v letu 2013 pridružili še vinogradi nekdanjega Vinaga. V teh, pretežno več kot 35 let starih vinogradih na južnih in jugo-vzhodnih legah z izrazito lapornato podlago uspevajo Laški rizling, Sauvignon in Rizvanec. Slednji je nepogrešljiv del naših belih zvrsti.

Pri Kreni

Ekstremno strma južna lega na lapornati in deloma popolnoma kamniti podlagi daje žlahtni renski rizling in sočni kerner. To pobočje zahteva izključno ročno delo, rezat trte na en šparon pa je osnova za pridelavo vrhunskih vin.

Župnikova

V amfiteater oblikovana lega, ki jo najdemo ob poti Svečina - Kopica, se izpostavlja južnemu in zahodnemu soncu. Različni talni osnovi so določene tudi ustrezne sorte. Laški rizling na lahkih lapornatih, traminec v globokih ilovnatih in kerner v lažjih peščenih tleh. Suh traminec je izrazita značilnost te lege in vinogradniške hiše Kušter.

Naše vinorodne lege mejijo na Avstrijo, kjer je odnos do vina drugačen, tako da se tudi naša vina razlikujejo od povprečja štajerskih vin.

V vinogradu in stari vinski kleti, v kateri vsako leto dozori obilo vina, si kot vinogradniki in vinoljubi prizadevamo pridelati zrela in bogata, a hkrati sveža, sadna in sortna suha ter polsuha vina.

V kleti skušamo vinu nuditi čimveč časa za razvoj in počitek, da obdržijo svojo aromatičo iskrivost in obenem pridobijo dovolj močno hrbtenico , ki vinom ohranja njihovo kuštravo mladostnost.

Naše vinorodne lege mejijo na Avstrijo, kjer je odnos do vina drugačen, tako da se tudi naša vina razlikujejo od povprečja štajerskih vin.

Hranimo jih čimdalj v vinskih posodah, in jih stekleničmo pred naslednjo trgatvijo. Pridelamo odličo paleto sortnih vin ter zvrsti Kušter in Vincenc.

V zadnjih letih paleti svežih vin dodajamo tudi zrelejša. Trenutno je v prodaji le eno takšno vino, v kleti pa na polnitev čaka še nekaj izvrstnih vin.

Sadjarstvo

Z obiranjem jabolk pričnemo sredi Julija. Kot prvo obiramo sorto Jerseymac, kiselkasto in sočno rano sorto, med boljšimi v svoji kategoriji. Nadaljujemo s sorto Gala. Rdeča lepotica slajšega okusa. Sočna in čvrsta. Prva, ki jo lahko skladiščimo dalj časa, po navadi je na voljo do konca leta. Sledi klasika. Zlati Delišes. Za vse ljubitelje aromatičnih in sočnih, manj kislih jabolk. Super za peciva, čežane. Po Zlatem nekaj novega pri nas. Topaz. Gotovo so že vsi slišali zanj. Res je dober. Malo spominja na stare sorte. Tako po aromi, kot po izgledu.

Kušter Tradicija Skupaj
Tradicija

“Naše družinsko ime se pojavlja že vsaj 500 let. Po domače se že 300 let imenujemo Kušter in tako se imenujejo tudi naša vina. ”. Vinko Šerbinek se je vinarske obrti naučil od deda Vinka. Njegov oče. Tudi Vinko, se je ukvarjal pretežno s sadjem. Po vojni jim je ostala le tretjina hektarja vinograda in šele leta 1989...

Filozofija

Iz zemlje, znanja, predanosti in iz potu njhovih obrazov je pognala trta. Obrodila je zlato. Vino.
Ni pijača, ampak poseben užitek, ki ga srebamo kot posebno razkošje.

Pričevanja

KUŠTER KONTAKT

Vino Kušter, Vinko Šerbinek
Plač 9 (Svečina),
2201 Zgornja Kungota
ID za DDV: SI26306999
Telefon
Mama: +386 (0)31 262 480
Ata:+386 (0)31 565 146
Sin: +386 (0)41 866 259
e-pošta: info@vino-kuster.com
www.vino-kuster.com

EIP Projekt: Uvedba novih mehanskih in avtonomnih avtomatiziranih tehnologij za trajnostno pridelavo grozdja v vinogradu